Του Αποστολου Λακασα

Μία... κίνηση καλής θέλησης αναμένει το υπουργείο Παιδείας από τις ηγεσίες των πανεπιστημίων σε σχέση με την εφαρμογή του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει για πρώτη φορά η επιτροπή, η οποία συστήθηκε επί υπουργίας Γ. Μπαμπινιώτη προκειμένου να προτείνει λύσεις όσον αφορά τα «δύσκολα» σημεία του νόμου, και κυρίως για τη διενέργεια εκλογών για νέες διοικήσεις.

Χωρίς διοίκηση, τα ΑΕΙ δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μετά τον προσεχή Ιούλιο, ενώ με την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους οι νυν πρυτάνεις πρέπει, με βάση τον νέο νόμο, να παραδώσουν τον θώκο έστω κι αν βρίσκονται στα μισά της τετραετούς θητείας τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής (μετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των ΑΕΙ) η πλευρά του υπουργείου θα ζητήσει τις προτάσεις των πρυτάνεων για το πώς θα οργανωθούν εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος.

Είναι δεδομένο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετεκλογικά -η επιτροπή έχει προθεσμία έως τις 15/5-, όμως τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει σφιχτό χρονοδιάγραμμα έως και τον Ιούνιο. Και αυτό διότι η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε, δηλαδή να χρηματοδοτούνται τα ΑΕΙ με τον μήνα, έχει «διάρκεια ζωής» έως τότε.

Επίσης, σύμφωνα με τον νέο νόμο, τον Αύγουστο λήγει η θητεία των πρυτάνεων. Με βάση αυτούς τους χρονικούς περιορισμούς, εάν το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου παρέλθει χωρίς αποτελέσματα, τον Σεπτέμβριο τα ΑΕΙ θα βρεθούν μετέωρα διοικητικά και χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Κομβική εξέλιξη ενδέχεται να αποδειχθεί το γεγονός ότι σε τρία ιδρύματα (στα Παν. Πειραιώς και Θεσσαλίας και το Πολυτεχνείο Κρήτης) τα πρυτανικά συμβούλια ολοκληρώνουν τον Αύγουστο την 4ετή θητεία τους, και ήδη μεταξύ των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων αυτών των ΑΕΙ έχει εκδηλωθεί η πρόθεση για παράδοση του θώκου στη διάδοχη κατάσταση.

Αυτό εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη διενέργεια των εκλογών στα τρία ΑΕΙ, αποτελώντας τον «πιλότο» για εκλογές και στα υπόλοιπα. Αλλωστε, και στον νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου υπήρξαν ανάλογες αντιδράσεις για τον νέο, τότε, τρόπο εκλογής των πρυτάνεων (φοιτητές της Αριστεράς έκλεβαν τις κάλπες), αλλά και τότε οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν όταν έγινε η αρχή με εκλογές σε κάποια ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή σε μερική στάση πληρωμών οδηγείται, επί της ουσίας, το ΕΜΠ καθώς δεν βρέθηκε λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με την άρση φορολογικής ενημερότητας του ιδρύματος λόγω χρεών (4,8 εκατ. ευρώ) στον Δήμο Ζωγράφου.

Χθες, συνεδρίασε η Σύγκλητος του ΕΜΠ και, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης κ. Σίμος Σιμόπουλος, θα συνεχισθούν οι προσπάθειες των νομικών να καταδειχθεί ότι δεν είναι σύννομη η απόφαση του Δήμου να ζητήσει άρση της φορολογικής ενημερότητας του ΕΜΠ.

Ο χρόνος πιέζει, καθώς από τη μια το ίδρυμα δεν μπορεί να εκταμιεύσει την κρατική χρηματοδότηση του 1,5 εκατ. ευρώ ενώ τα διαθέσιμά του επαρκούν έως τα μέσα Μαΐου.

kathimerini.gr