Εως και τον Ιούνιο έχει διάρκεια η συμβιβαστική λύση για ενίσχυση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το μήνα

Της Χαράς Καλημέρη

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο διάστημα για το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Η συμβιβαστική λύση, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να χρηματοδοτούνται με το μήνα, έχει διάρκεια έως και τον Ιούνιο και εάν δεν υπάρξει άμεσα ρύθμιση τότε από το Σεπτέμβριο τα ΑΕΙ θα είναι οικονομικά «μετέωρα», αλλά και διοικητικά. Μάλιστα, για να μην υπάρξει διοικητικό κενό το υπουργείο Παιδείας ανοίγει το δρόμο για την εκλογή με βάση τον προηγούμενο νόμο για όσους κοσμήτορες σχολών, προέδρους τμημάτων και διευθυντές τομέων λήγει η θητεία τους στις 31 Αυγούστου. «Δεν πρόκειται για αλλαγή του νόμου, αλλά για χρήση μεταβατικής διάταξής του» ξεκαθάρισε μιλώντας στην «Η» στέλεχος του υπουργείου, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη μιας και ακόμη δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση των σχολών με τη νέα τους διοικητική δομή.

Επιτροπή

Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής η οποία συστάθηκε από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να εξετάσει την πορεία εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και να εισηγηθεί προτάσεις για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν στη διενέργεια εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση έγινε εν μέσω αντεγκλήσεων με τους συμμετέχοντες να διαφωνούν στον τρόπο με τον οποίο θα «ξεμπλοκάρει» η χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Οι πρυτάνεις ενέμειναν στη θέση να αποδεσμευτούν οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων από την εκλογή νέων διοικήσεων στα ΑΕΙ και, μάλιστα, απειλήθηκε η αποχώρηση ορισμένων από την επιτροπή. Σημειώνεται ότι, με βάση το νέο νόμο, τα Συμβούλια Ιδρύματος (αντί των Συγκλήτων) είναι πλέον αρμόδια για την έγκριση των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων και, ως εκ τούτου, χωρίς αυτά τα ιδρύματα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Ωστόσο, εξαιτίας αντιδράσεων από μερίδα φοιτητών και καθηγητών, μέχρι σήμερα δεν έχει συγκροτηθεί Συμβούλιο σε κανένα πανεπιστήμιο, ενώ στα ΤΕΙ η διαδικασία έχει προχωρήσει σε 7 περιφερειακά ιδρύματα. Το θέμα της εκλογής των Συμβουλίων αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία ορίστηκε για τις 9 Μαΐου. Η επιτροπή έχει προθεσμία έως τις 15 Μαΐου για να καταλήξει σε πόρισμα για βελτιώσεις στο νόμο, δηλαδή οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Εφαρμογή

«Το αντικείμενο της επιτροπής είναι η εφαρμογή του νόμου. Αυτό που σας παρακαλούμε να συζητήσετε είναι πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ξεπερνώντας δυσκολίες, δυσλειτουργίες αλλά παραμένοντας προφανώς -σε μία συντεταγμένη πολιτεία στην οποία ζούμε- στην εφαρμογή του νόμου» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Γεώργιος Μπαμπινιώτης χθες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.


«Οι πρυτάνεις προσπαθούν με αίσθημα ευθύνης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε τα πανεπιστήμια να συνεχίζουν να λειτουργούν ομαλά παρ\' όλη την οικονομική δυσκολία» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων και πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Ωστόσο, αιχμές εναντίον όσων εμπόδισαν την πλήρη εφαρμογή του νόμου άφησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Ας κάνει ό,τι μπορεί (σ.σ. η ομάδα εργασίας), ο νόμος έπρεπε να είχε εφαρμοστεί χθες και να έχουν γίνει εκλογές στα πανεπιστήμια. Εδώ υπάρχουν ευθύνες και στις συντεχνίες», είπε χαρακτηριστικά.

imerisia.gr

alfavita.gr