Ηλεκτρονικές εξετάσεις σε μία ξένη γλώσσα μέσω του (). Αξιοποιώντας την τεχνολογία για την οργάνωση των εξετάσεων και την προετοιμασία των υποψηφίων, το υπουργείο επιδιώκει να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα ξένα συστήματα πιστοποίησης

{ad}
Από το 2010 ξεκίνησε η ανάπτυξη της «ψηφιακής» εκδοχής του που προσφέρει τη δυνατότητα , η οποία τον Δεκέμβριο του 2015 διενεργήθηκε πιλοτικά σε 28 σχολεία της χώρας. Αναπτύχθηκε, επίσης, το ηλεκτρονικό σχολείο του ΚΠΓ για τη δωρεάν προετοιμασία των υποψηφίων. Ετσι, τώρα το υπουργείο Παιδείας, μέσω του νομοσχεδίου που παρουσιάζει η «Κ» και το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, καθιερώνει την εξέταση της γλωσσομάθειας για την απόκτηση του ΚΠΓ με το σύστημα που είναι διεθνώς γνωστό ως «» (Computer Adaptive Language Testing), μέσω της οποίας οι υποψήφιοι εξετάζονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το ΚΠΓ θα χορηγείται στις γλώσσες που υποστηρίζονται και από τις σχολές των ελληνικών ΑΕΙ (σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά έγιναν οι τελευταίες εξετάσεις τον περασμένο Νοέμβριο). Γι’ αυτό θα οργανώνονται γραπτές εξετάσεις, τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο, διαβαθμισμένης δυσκολίας, καθώς και ηλεκτρονικές εξετάσεις. Στο τέλος της εξέτασης, σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος θα λαμβάνει πιστοποιητικό. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποφευχθούν οι εξετάσεις του ΚΠΓ ανά επίπεδο γνώσης, που γίνονται σήμερα, με τα εξέταστρα να φθάνουν έως 100 ευρώ. Τα ΚΠΓ και των δύο τύπων εξετάσεων θα είναι ισότιμα. Οι κάτοχοι ΚΠΓ θα μπορούν να το αξιοποιήσουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οπως συμβαίνει ήδη, το ΚΠΓ περιλαμβάνεται στο προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ και αναγνωρίζεται από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εξετάσεις θα διενεργούνται κατά βάση σε σχολεία με την κατάλληλη υποδομή και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας των υποψηφίων και την επίλυση τεχνικών προβλημάτων.

Για τις θα υπάρχουν εξέταστρα, το ύψος των οποίων, όπως λέει το υπουργείο, υπολογίζεται περίπου στο 50% της μέσης δαπάνης για συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες.

kathimerini.gr