Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων για τους υποψήφιος στις Πανελλαδικές. Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου. Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν

Από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου ως την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή (ηλεκτρονικά) οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ.

Φέτος για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει ως επιλογή η εισαγωγή σε Αστυνομικές Σχολές, καθώς όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει τις προσλήψεις στις συγκεκριμένες σχολές και για το 2014 (ίσχυε και πέρσι).

Την περασμένη χρονιά, με κοινή υπουργική απόφαση τα αρμόδια υπουργεία, είχαν αποφασίσει τη διεξαγωγή εξετάσεων εισαγωγής, με τους επιτυχόντες να ξεκινάνε τη φοίτηση το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Φέτος όμως δεν θα γίνει το ίδιο.

Μια ακόμα αλλαγή, αφορά τους υποψήφιους για το τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας, που δεν θα εξετάζονται πλέον στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.

Όσα πρέπει να ξέρετε

*Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται την αίτηση είτε από το Λύκειο, όπου φοιτούν είτε από το Διαδίκτυο στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ ΤΕΕ/Έντυπα Εξετάσεων

*Οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που επιθυμούν να εξεταστούν, την κατεύθυνση την οποία ακολουθούν και τυχόν ειδικά μαθήματα που είναι υποχρεωτικά για την εισαγωγή σε ορισμένες σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ

*Για όσους επιθυμούν να δηλώσουν την εισαγωγή τους σε οικονομικές σχολές θα πρέπει να επιλέξουν την πανελλαδική εξέταση του μαθήματος "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας" και υποχρεωτικά ως δεύτερο μάθημα γενικής Παιδείας τα "Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής".

*Στην αίτηση υπάρχει επιλογή για σε Αστυνομικές Σχολές, η οποία όμως απευθύνεται αποκλειστικά σε αστυνομικούς και όχι σε υποψήφιους ιδιώτες και αφορά μόνο τη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας

*Όσοι μαθητές δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει την ίδια περίοδο (10-25 Φεβρουαρίου) να κάνουν σχετική δήλωση στο Λύκειο, όπου φοιτούν. Αποκλείονται για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα στο 2014, μπορούν όμως να συμμετάσχουν οποιαδήποτε άλλη χρονιά τηρουμένων των προθεσμιών για τη σχετική δήλωση.

*Σχετικά με τους υποψηφίους που επιθυμούν την εισαγωγή τους με το 10%, η οποία δεν εμπεριέχει νέα εξέταση, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στις εξετάσεις του 2013 έχουν αυτή την επιλογή.

*Για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να υποβληθούν στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

(Πηγή: "Ελεύθερος Τύπος")