Κι εκεί που τα πανεπιστήμια τελούν υπό την ομηρεία του νέου νόμου που επιτάσσει διορισμένα συμβούλια διοίκησης προκειμένου να καταρτιστούν οι προϋπολογισμοί και να δοθούν οι πετσοκομμένες επιχορηγήσεις, ήρθε και το PSI να κουρέψει τα όποια αποθεματικά τους.

Το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων καταγγέλλει ότι οι καταθέσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων «κουρεύτηκαν» αφού προηγουμένως είχαν γίνει ομόλογα, αυθαιρέτως, από την Τράπεζα της Ελλάδος, και χωρίς όπως λένε οι πανεπιστημιακοί, να το γνωρίζουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων. Το ίδιο καταγγέλλουν και πρόεδροι των ΤΕΙ. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα καταγγέλλει ότι από το «κούρεμα» το ΤΕΙ βρέθηκε με 180.000 στο λογαριασμό του, από 8 εκ. ευρώ που είχε (ή έτσι νόμιζε).

Την ώρα που τα πανεπιστήμια προειδοποιούν έως και με αναστολή της λειτουργίας τους εξαιτίας του οικονομικού μαρασμού τους, η κυβέρνηση ακυρώνει ακόμη και αυτό το «ουκ αν λάβοις», εγκαταλείποντας και τα πανεπιστήμια χωρίς πόρους.

Ολόκληρη η επιστολή της Συνόδου των πρυτάνεων, που ζητούν τα λεφτά των ιδρυμάτων πίσω, αναφέρει τα εξής:

«Τα Πανεπιστήμια της χώρας με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε Ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων. Αποτέλεσμα των ενεργειών της Τράπεζας είναι η χρήση των λογαριασμών των Πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI), δημιουργώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους.

Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυθαίρετες και ζητάμε την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων.

Επιπλέον, επειδή παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της μεταβολής του καθεστώτος για την επιλογή ερευνητικού προσωπικού από τα Πανεπιστήμια, οι Πρυτάνεις όλων των Πανεπιστημίων και εκπρόσωποι των ΕΛΚΕ συνέρχονται την Τρίτη 27-03-2012 στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των παραπάνω σοβαρών θεμάτων, έχοντας ζητήσει παράλληλα, συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Το Προεδρείο της Συνόδου»

topontiki.grPosted Image